Fjeldtur Trollheimen 2021

I august/september 2021 var jeg på en seksdages fjeldtur i fjeldområdet Trollheimen, som ligger syd for Trondheim ved byen Oppdal. Den meste kendte fjeldtur i Trollheimen er den såkaldte “trekanten” imellem de tre betjente DNT hytter Gjevillvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta.

Det var i store træk også denne tur jeg tog udgangspunkt i, men udvidede den med et par dage ekstra væk fra ruten til Vassendseter samt en toptur.

Dag 1: Start ved DNT hytten Gjevillvasshytta, hvor man om sommeren kan komme til med bus eller bil. Fra Gjevillvasshytta vandrede jeg i fint fjeldvejr 21 km mod nord. Terrænet var flot og mildt fjeldterræn uden de store udfordringer. Fik en god oplevelse med en flok rensdyr, som krydsede i kort afstand foran mig.

På fjeldet imellem Gjevillvasshytta og Jøldalshytta

Jeg slog mit telt op på lavfjeldet et par kilometer fra DNT hytten Jøldalshytta. Måtte dog flytte teltplads én enkelt gang da vinden var ganske kraftig og jeg måtte mere i læ.

Dag 2: Med en vejrudsigt der mildest talt så elendig og ikke særlig fjeldvenlig ud, var jeg meget i tvivl om jeg skulle blive i teltet eller forsøge at få vandret en smule. Der var meldt heldagsregn med mange millimeter nedbør, kraftig vind samt tåge dvs. vejr hvor det ikke var forsvarligt at bevæge sig op på højfjeldet. Heldigvis så er strækningen imellem Jøldalshytta og Trollheimshytta mulig at tilbagelægge på tre måder. Over fjeldet Geithetta, den lange tur over fjeldet Svarthetta eller via dalen Svartå. Min plan var via Svarthetta, men vejret tvang mig til at ændre det til dalen. Det er ofte flot at vandre i en dal, men ofte er det også ganske vådt terræn. Det blev dog til en udmærket 17 km tur i Svartådalen, som tog sig flot ud og trods heldagsregn og lavtliggende dal faktisk ikke var så våd som frygtet.

Svartådalen imellem Jøldalshytta og Trollheimshytta i regnvejr og lavt skydække

Planen om telt blev droppet og jeg endte på Trollheimshytta. Jeg foretrækker at overnatte i telt, men man må også være realistisk. Vejudsigten sagde kraftig regn og vind i yderligere et døgn, så valget var let. Netværket af hytter fra Den Norske Turistforening udgør en god sikkerhed når man fjeldvandrer.

Dag 3: Den fortsatte dårlige vejrudsigt gjorde det helt usandsynligt at tage på den planlagte toptur til Snota. Det blev derfor en dagstur på 6 km og en del højdemeter til Geithetta. I højden var der kraftig vind, regn og tåge så det blev endnu en overnatning på Trollheimshytta og turen bekræftede mig også i, at det var det rigtige valg ikke at jeg ikke tog på en længere toptur samt overnattede i telt på fjeldet.

Trollheimshytta, en fjeldstation med sjæl og atmosfære helt fra da den blev grundlagt som overnatningsmulighed på fjeldet i 1890. Man kan kun komme hertil ved at vandre i minimum 4 timer
Dagstur til Geithetta i virkelig dårligt vejr. Tåge, regn og kraftig vind i 1100 meters højde
Nyplukkede blåbær til at pifte havregryn med tørmælk lidt op

Dag 4: Endelig blev det fornuftigt vejr igen, så jeg forlod tidligt Trollheimshytta og morgenen startede med 500 højdemeter op ad til 1200 meters højde og videre ud på Mellomfjellet og i retning mod Vassendseter, en selvbetjent DNT hytte. Ville egentlig gerne overnatte i telt denne dag, men grundet coronaregler, så havde jeg reserveret plads på Vassendseterhytten inden jeg tog til Norge og det kunne ikke afbestilles.

Det blev en flot og meget varieret tur på fjeldet med både tåge, blå himmel, en smule regn og såmænd også lidt sne. Men i et flot fjeldterræn med lidt stigning undervejs og afsluttende med nedstigning til Vassendseter.

Udsigt mod de ikoniske fjelde Snota omkring midten af billedet og Innerdalstårnet bagerst til venstre i skydækket
Kaffe og kortlæsning
Noget af det fascinerende ved fjeldet er også de mange vejrskift, som her med sne

Sidst på eftermiddagen var jeg fremme ved Vassendseter, hvor jeg overnattede i vinterannekset. Selve Vassendsterhytten er meget gammel og uisoleret, hvorfor det er mere praktisk at varme en lille hytte op

Den gamle originale Vassendseter flot beliggende nedenfor Gjelvillvasskammen
Vassendseter i morgenlys, frost i græsset og lave skyer over Gjevillvatnet

Dag 5: Til en start vandrede jeg retur af den rute jeg var kommet af for at komme til fjeldpasset ved Riaren. Fra Riaren forlod jeg den mærkede DNT rute og vandrede østpå i højden mod toppen af Trollheimens højeste top Blåhøe.

Perfekt fjeldvejr
På toppen af Blåhøe på 1671 moh. Trollheimens højeste fjeld og en populær toptur

Efter topturen satte jeg telt op ovenfor søen Kamtjønnin i 1229 meters højde. Vejret var perfekt, så jeg satsede på, at vinden beherskede sig så jeg kunne sove i højden. En perfekt teltplads og en flot aften og morgen på fjeldet.

Hilleberg Akto på en perfekt telplads
Godkendt restaurantudsigt

Dag 6: Fra teltpladsen havde jeg omkring 10 km vandring til slutpunktet ved Gjevillvasshytta. En dejlig tur fra højden og ned på det frodige grønne lavfjeld og i et, næsten alt for varmt vejr til vandring.

Blåhøe i baggrunden
Velfortjent fjelløl efter mange dage på fjeldet. En øl fra et lokalt bryggeri i Trøndelag, brygget specielt til DNT hytterne i Trollheimen

En alt i alt virkelig god tur på fjeldet, hvor vejret var den store udfordring og ændring af planerne var nødvendigt. Heldigvis havde jeg i min turplanlægning taget højde for ændringer, så det ikke ville forstyrre turen for meget og stresse i form af ændrede planer.